1. 1
  2. 2

Gra-ma ima obvezu od svojih kupaca preuzeti EE otpad.

Više o tome

Nusprodukti iz stočarske proizvodnje kao što je gnoj imaju važnu ulogu u biljnoj proizvodnji na vrtu i poljoprivrednim površinama. Kako se radi o proizvodnji hrane važno je da takva sirovina bude kvalitetna, provjerena i sigurna.

Više o tome

Ukoliko tražite sigurnu, učinkovitu i niskotoksičnu alternativu opasnim pesticidima za kontrolu mnogih neželjenih insekata u svom vrtu, nasadima, polju..., "insekticidni sapuni" (meki, kalijev marsejski sapun) mogu biti sigurna alternativa. Oni su jeftiniji za uporabu, sigurniji su od najsigurnijih pesticida, ne ostavljaju tragove, ne oštećuju biljke (osim iznimaka*) prirodni su proizvodi gotovo netoksični za životinje, ptice i mnoge korisne kukce.

Više o tome

Kad je riječ o zaštiti biljaka od bolesti i nametnika, još uvijek prevladava stav da ne postoji alternativa kemijskim sredstvima odnosno pesticidima ili da alternativa nije dovoljno učinkovita. Međutim, zahvaljujući starim spoznajama, provedenim istraživanjima i suvremenim tehnološkim metodama, danas su dostupna sredstva na bazi biljnih ekstrakata kojima možemo efikasno štititi svoje biljke od bolesti i nametnika. Kod toga je naglasak ipak više na preventivi nego kurativi, što je potpuno logičan pristup.

Više o tome

Pesticidi su sredstva kojima sprječavamo, uništavamo ili kontroliramo štetne organizme („štetočine“) ili bolesti, ili štitimo biljke ili biljne proizvode tijekom proizvodnje, skladištenja i transporta.

Biljni ojačivači (eng. Plant Strengtheners, Reinforcement, Fortificant, Resistence Improvers; njem. Pflanzenstärkungsmittel, Pflanzenschutzgesetz…) su tvari koji služe za očuvanje zdravlja biljaka ili koje štite biljke od neparazitskih utjecaja. Biljni ojačivač je generični pojam za nekoliko komercijalno dostupnih spojeva ili smjese spojeva koji se mogu primijeniti na biljkama kako bi one poboljšale svoju snagu, elastičnost i performanse.

Više o tome

Danas su industrijski proizvođači, upoznavši sve prednosti i nedostatke različitih oblika gnojidbe (mineralna, prirodni gnoj, kompost, stalatiko…), osmislili prvo postupke, a potom i dobili proizvode odnosno takva organska gnojiva prirodnog podrijetla iz kojih su uklonjeni štetni sastojci prirodnog gnoja, a koja ipak sadrže sve njegove prednosti i kvalitete.

Najkraće, takva gnojiva imaju sve potrebne makro (N, P, K) i mikro elemente (B, Cu, Ca, Fe, Mg, Mn…).

Više o tome

Miševi, štakori, krtice, voluharice, žohari, komarci, muhe..., psi i mačke, divlje životinje - mnogo puta su nam zagorčili život uznemiravajući nas ili čak pričinjavajući velike štete u vrtu, kući, na zalihama hrane i sl. Postoje li efikasna sredstva kojima bi ih se mogli riješiti,a  da ne pribjegavamo krajnjim metodama, kao što je trovanje?

Rješenje je u primjeni rastjerivača odnosno repelenata.

Više o tome

Biljne bolesti su posljedica prodiranja mikroskopskih patogenih organizama u biljna tkiva. To mogu biti gljivice, virusi ili bakterije. Oni žive na biljnim tkivima izazivajući pri tome oštećenje i smrt biljnih stanica.

Većina uzročnika biljnih oboljenja su patogene gljivice.

Kako gljivice nemaju klorofil, ne mogu proizvoditi energiju fotosintezom. Većina njih su saprofiti (hrane se mrtvim tkivom), a neke su razvile takve sposobnosti da mogu blokirati obrambene mehanizme biljke na koju su se nastanile pa se hrane živim biljnim tkivom.

Gra-ma nudi prilično jednostavno rješenje, koje je ujedno i ekološki prihvatljivo.

Više o tome

Kada sagledavamo posljedice prirodnih nepogoda kao što su mraz, tuča ili suša i koje one uzrokuju na našim poljoprivrednim nasadima, uvijek tražimo neko rješenje za već nastali problem. U pravilu – to je zahtjev da političari proglase elementarnu nepogodu. No, time ne rješavamo ni uzrok, a ni posljedicu. Postavlja se pitanje, da li onda ipak postoji neko rješenje, ali u sferi agrotehnike? Mi držimo da postoji.

 

Spomenute pojave se više-manje redovito javljaju, samo varira intenzitet ili uzrok. Kod takvog saznanja nameće se zaključak da je naš odgovor u poduzimanju ustaljenih i sustavnih mjera, a ne ad hoc rješenja. Izbor mjera koje su nam na raspolaganju je velik, npr. navodnjavanje nasada, gušća sadnja, odabir posebno otpornih sorti, sustavi za zakišavanje, sustavi za ventiliranje zraka, kemijski preparati (pesticidi) itd. No, većina mjera je iznimno skupa i pitanje je da li se isplati na relativno malim proizvođačkim površinama.

Više o tome

Aminokiseline grade proteine. Niti se jedan biološki proces ne može dovršiti bez sudjelovanja aminokiselina. Svaka od aminokiselina ima svoju specifičnu ulogu. Međutim, one su i međusobno ovisne pa pomanjkanje jedne može blokirati sintezu druge.

Da bismo biljkama pomogli i tako im smanjili napor i uštedjeli energiju koju trebaju za rast, formiranje cvjetova i razvoj plodova, dati ćemo im gotove aminokiseline biljnog porijekla preko posebnih pripravaka kao što je npr. TRAINER proizvođača ITALPOLLINA.

Više o tome
  1. 1
  2. 2