Suzbijanje šimširovog moljca biološkim metodama 

 

Šimširov moljac (Cydalima perspectalis) je štetnik koji izaziva velike štete na ukrasnom bilju (šimšir, božikovina, japanska kurika...), a posljedica njegovog "napada" često je potpuna defolijacija (gubitak lišća). Gusjenice moljca, ovisno o vremenskim prilikama, aktivne su čak od ožujka pa sve do kraja listopada.

Ovaj štetnik imati će čak dvije do tri generacije kroz godinu. Zapravo, prva generacija gusjenica, koja počinje biti aktivna u rano proljeće, su gusjenice zaštićene u kokonu koje su na biljci prezimile. Mlade gusjenice su zelene boje koje su aktivne unutar krošnje (grma) gdje se hrane unutarnjim dijelovima lista, dok su starije gusjenice također zelene boje, ali s prepoznatljivom crnom crtom i tankim bijelim prugama i crnim točkama na leđima, a one napadaju cijele listove i tako izazivaju prepoznatljivu defolijaciju.

Već površnim pregledom, osim gubitka lisne mase, vidjeti ćete svilenkaste zaperke i niti, poput paučine. Možda nećete vidjeti gusjenicu, ali će to svejedno biti znak da su gusjenice tu.

U cilju prevencije preporučamo redoviti pregled grmova tijekom cijele sezone i to posebno razmicanjem grana kako biste uočili početak napada.

Metode suzbijanja ovog štetnika mogu biti mehaničke i kemijske.

Mehaničke metode podrazumijevaju odstranjivanje zaraženih grana te dobro protresanje čitavih biljaka. 

Kemijske metode podrazumijevaju uporabu pesticida prskanjem, ali i alternativne metode koje u potpunosti isključuju tretman opasnim kemikalijama (pesticidima). 

Ono što kao alternativu kemikalijama preporučamo je primjena nekih od preparata iz Gra-minog programa biljnih ojačivača i sredstava za zaštitu od bolesti i od nametnika. Metode su biloške, kompatibilne s prirodom, životinjama i ljudima, a efikasne su. Naš se prijedlog odnosin na jedan od dva načina:

1. prskanje ekstraktom vratića i pelina .Preporuča se prskanje pripravkom-čajem od navedenog preparata, sukladno preporukama na proizvodu;

 

2. druga metoda je primjena dva preparata: prvi je ekstrakt preslice, buhača i pelina koji se primijenjuje folijarno prskanjem na način. Nakon toga se na još mokre listove obavi posipavanje nekim od preparata kao npr. Rivergreen foliar, Kameno brašno, Bentonit ili Kaolin. Postupak se ponavlja ukoliko padne kiša. Izgled biljaka nakon ovog postupka baš neće biti najljepši, ali je metoda pouzdana i ekološki poptpuno prihvatljiva.

Sve i druge ekološke preparate možete pogledati na našoj web trgovini.

Natrag na novosti