Uvjeti prodaje

 

 

UVJETI PRODAJE NA  WEB TRGOVINI

 

OPĆE NAPOMENE

Ovi Uvjeti određuju postupak naručivanja, plaćanja, isporuke i povrata odnosno reklamacije robe ponuđene na www.grama-trgovina.com i www.djecjaigralista.hr uključujući i www.tobogan.hr.

Ovi Uvjeti kao i drugi uvjeti prodaje na čiju se primjenu prodavatelj poziva, primijenjuju se na bilo koju ponudu učinjenu od strane prodavatelja i na bilo koji ugovor zaključen na daljinu, a  koji su zaključili prodavatelj i kupac.

Tekst ovih Uvjeta besplatno je dostupan svim kupacima.

 

PODACI O PRODAVATELJU (DAVATELJU USLUGA)

Prodavatelj robe (davatelj usluga) ponuđene na ovim stranicama je TVORNICA STOČNE HRANE d.d. Čakovec, Dr. Ivana Novaka 11, REPUBLIKA HRVATSKA, OIB: 47782362413, registrirana kod Trgovačkog suda u Varaždinu, br. Tt-01/645/3 putem svojeg Prodajnog centra „Gra-ma“ Čakovec, Zrinsko-Frankopanska 15, a kupac (potrošač) je posjetitelj internetske trgovine koji odabere najmanje jedan proizvod, popuni elektronski formular narudžbe, pošalje ga prodavatelju te plati naručenu robu.

Kupcem će se smatrati i kupac koji prihvati ponudu učinjenu drugim oblicima elektroničke komunikacije ili telefonom, ali pod posebnim uvjetima.

Na pravne odnose između prodavatelja i kupca (ugovorne obveze iz i u svezi s potrošačkim ugovorima) ne odnose se odredbe propisa o elektroničkoj trgovini. 

 

PONUDA

Ukoliko je ponuda ograničena ili ukoliko se primjenjuju još neki dodatni uvjeti na koje se prodavatelj već nije pozvao, oni će izričito biti navedeni u ponudi.

Ponuda sadrži prikladno sadržajan opis ponuđenih proizvoda dostatan za adekvatnu procjenu proizvoda. 

Slike koje se koriste su u pravilu slike proizvoda, a samo iznimno simboličke.

Slike proizvoda osobito onih prirodnog porijekla (npr. kamen, drvo i dr.) mogu odstupati od originala.

Očigledne pogreške ili pogreške u ponudi ne obvezuju prodavatelja.

Zbog mogućih nesporazuma, ponude ili prihvat ponude učinjen telefonom ili drugim oblicima elektroničke komunikacije ne obvezuju prodavatelja.

Sve ponude sadže obavijesti potrebne kupcu tako da mu može biti jasno koja su njegova prava i obveze vezane za prihvaćanje ponude.

 

UGOVOR

Ugovor stupa na snagu u trenutku kada je kupac prihvatio ponudu i izvršio postavljene uvjete i odredbe.

Ukoliko je kupac prihvatio ponudu elektroničkim sredstvima komunikacije (osim elektroničkom porukom poslanom izvan sustava web trgovine i telefonom), prodavatelj će odmah potvrditi prijam prihvaćanja ponude putem elektroničkih sredstava komunikacije.

Prodavatelj će u granicama propisa, prikupiti obavijesti o sposobnosti kupca da ispuni svoje obveze i sve činjenice važne za odgovorno sklapanje ugovora na daljinu. Ukoliko nakon toga prodavatelj ima dobre razloge za neizvršenje ugovora, ima pravo odbiti prihvat ponude ili nalog (zahtjev) ili postaviti dodatne uvjete.

Prodavatelj ima pravo odbiti zaključiti ugovor i u slučaju pogrešaka učinjenih u ponudi.

 

CIJENE I TROŠKOVI

Sve su cijene izražene u kunama s obračunatim PDV-om.

Stranica sadrži i podatke o uključenim troškovima dostave.

U pravilu, trošak dostave je fiksan.

Iznimno od prethodne odredbe, moguća su odstupanja između naznačene težine i njoj pripadajućeg troška te konačnog troška dostave kojeg plaća kupac zbog:

- potrebe pakiranja robe na palete radi posebnih zahtjeva dostave te karakteristika robe (stavljanje veće količine robe na palete i/ili u posebnu dodatnu ambalažu i dr.),

- paletne dostave kao iznimke po cjeniku dostavljača (špeditera),

- dostave na lokacije koje su iznimka po cjeniku dostavljača (špeditera) kao npr. dostava na otoke ili udaljene krajeve,

- ponovne dostave,

- dostave pouzećem,

- naređenih mjera od strane države (npr. obvezna doplata na pošiljke povodom akcija Crvenog križa i sl.).

Učinjenom narudžbom smatra se da kupac prihvaća takva moguća odstupanja.

Cijene dostave odnose se samo na dostavu unutar Republike Hrvatske.

U slučaju promijenjivih cijena, kupac će se upozoriti na taj uvjet.

 

NARUČIVANJE

Naručivanje robe je moguće tijekom 24 sata na dan, 7 dana u tjednu. Roba se naručuje elektronskim obrascem.

Ukoliko prodavatelj nije u mogućnosti isporučiti sve naručene artikle, isporučiti će one koje može, ali će kupcu dostaviti obavijest u elektronskom obliku o tome kao i o mogućnostima naknadne dostave. Kupac može otkazati isporuku cijele ili dijela narudžbe u elektronskom obliku prije nego se roba preda na otpremu.

 

PLAĆANJE

Naručeni artikli mogu se platiti pouzećem, temeljem predračuna ili karticama korištenjem sustava WsPay. Ukoliko kupac u narudžbi naznači da će rfobu preuzeti u poslovnici (trgovini Gra-ma u Čakovcu) tada će plaćanje obaviti na način predviđen uvjetima maloprodaje.

Naručene artikle s troškovima dostave kupac može platiti pouzećem dostavljaču za što će od prodavatelja primiti račun.

Kupac može za plaćanje unapried koristiti priloženi obrazac uplatnice ukoliko odabere takav način plaćanja.

Iznimno, kod robe veće vrijednosti ili kod iznimki predviđenih u dijelu "UGOVOR", kupac će biti dužan račun platiti unaprijed.

Naručene artikle s troškovima dostave kupac može platiti kartičnim plaćanjem I putem WsPay sustava. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka. Unos i prijenos osobnih podataka i podataka o broju kreditne kartice zaštićen je najvišim sigurnosnim standardima koje osigurava WSPay sustav za on-line autorizaciju kreditnih kartica u skladu sa zahtjevima kartičara i kartičarskih brendova te PCI DSS standarda. Autorizacija i naplata kreditnih kartica radi se korištenjem sustava WSPay za autorizaciju i naplatu kartica u realnom vremenu.

Za kupnju putem web shopa NIJE moguće elektronički izdati R1 račun. R1 račun izdaje se na zahtjev.

 

POTVRDA NARUDŽBE

Obavijest o potvrdi narudžbe kupac će primiti u elektronskom obliku.

Bez obzira na potvrdu narudžbe, prodavatelj može odustati od isporuke (otkazati ugovor) kada za to postoje opravdani razlozi (npr. nema robe na skladištu, utvrđeni nedostaci robe i dr.).

 

OTPREMA

Otprema se obavlja dostavom unutar 5 radnih dana (ponedjeljak - petak, osim subote, nedjelje, blagdana i neradnih dana).

Iznimno, dostava može potrajati i do 14 radnih dana u slučaju isporuke gabaritne robe, dječjih igrališta ili njihovih elemenata , zbog dostave u udaljene krajeve, otoke i mjesta u koja se dostava ne obavlja svaki dan (rijetko naseljena mjesta) ili zbog objektivnih poteškoća u dostavi.

Kod predračunskog plaćanja rok se računa od dana vidljive uplate (v. PLAĆANJE).

Dostava na otoke i rijetko naseljena mjesta te mjesta u koja se dostava ne obavlja svaki dan u Republici Hrvatskoj obavlja se po posebnom rasporedu, u pravilu jednom u 3-5 dana u tjednu - prema rasporedu dostavne službe.

Ukoliko su proizvodi odmah na raspolaganju otprema će se izvršiti odmah po primitku narudžbe. Kupac će o načinu otpreme biti obaviješten elektronskim ili drugim načinom.

Ukoliko roba nije na raspolaganju, prodavatelj će kupca elektronski obavijestiti o mogućem roku isporuke. Kupac tada može ostati kod narudžbe ili od nje odustati. Ukoliko kupac odustane od narudžbe, a robu je platio unaprijed, uplaćeni novac će mu biti vraćen na račun ili iznimno putem pošte o njegovom trošku, u roku od 7 radna dana.

Kupac je dužan prilikom preuzimanje robu odmah pregledati i uočene nedostatke odmah prijaviti dostavljaču odnosno, može odbiti primitak robe ukoliko roba ima uočljive nedostatke ili je isporučena roba koja nije naručena.

Sva roba u vrijednosti do 20.000,00 kn je osigurana od gubitka u dostavi. Ukoliko kupac robu ne primi u roku od 15 dana, dužan je elektronski o tome obavijestiti prodavatelja koji će u daljnjem roku od 10 radnih dana utvrditi sve okolnosti u svezi dostave te o tome izvijestiti kupca.

Ukoliko pošiljku nije moguće predati u prvom pokušaju, na adresi navedenoj za dostavu ostavlja se obavijest o prispijeću pošiljke. Obavijest sadrži tel. broj za kontakt radi dogovora o ponovnoj dostavi te naznaku o roku od 5 dana u kojem će se pošiljka čuvati prije povrata prodavatelju. Ukoliko se primatelj ne javi u ostavljenom roku pošiljka će o njegovom trošku biti vraćena prodavatelju. Pošiljka se ponovno dostavlja najviše jednom, a  svaka daljnja dostava se naplaćuje.

 

REKLAMACIJE I POVRAT ROBE

Sve reklamacije se upućuju na elektronsku adresu prodavatelja. Za reklamacije vrijede opći propisi kojima se reguliraju odnosi u prodaji robe (Zakon o obveznim odnosima, Zaklon o zaštiti potrošača…).

Ako imate problem s robom ili uslugom koju ste kupili na internetu možete podnijeti pritužbu na Platformi za internetsko rješavanje sporova (ORS). Tu će pritužbu zatim riješiti neovisno tijelo za rješavanje sporova.

 

TROŠAK DOSTAVE

Kupac plaća trošak dostave naznačen u računu uz iznimno moguća odstupanja navedena u st. 4. CIJENE I TROŠKOVI.

 

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Tvornica stočne hrane d.d. Čakovec štiti privatnost svojih kupaca.

Kupnjom preko interneta kupac može biti izložen rizicima koji inače proizlaze iz internetskog poslovanja, a na koje Tvornica stočne hrane d.d. nema utjecaj.

 

OSOBNI PODACI

Pod osobnim podacima smatraju se podaci kojima se kupac identificirao prilikom kupnje. Tvornica stočne hrane d.d. izjavljuje da će na ovaj način prikupljene osobne podatke koristiti samo za identifikaciju prilikom korištenja usluge web trgovine. Prikupljeni podaci neće se dostavljati trećim osobama ili s njima razmjenjivati niti na drugi način učiniti ih dostupnima trećima.

Tvornica stočne hrane d.d. obavezuje se pružati zaštitu osobnim podacima kupaca, na način da prikuplja samo nužne, osnovne podatke o kupcima/ korisnicima koji su nužni za ispunjenje naših obveza; informira kupce o načinu korištenja prikupljenih podataka, redovito daje kupcima mogućnost izbora o upotrebi njihovih podataka, uključujući mogućnost odluke žele li ili ne da se njihovo ime ukloni s lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi se podaci o korisnicima strogo čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Svi djelatnici Tvornica stočne hrane d.d. i poslovni partneri odgovorni su za poštivanje načela zaštite privatnosti.

 

KOMUNIKACIJA

Komunikacija između kupca i prodavatelja je u elektronskom obliku. Iznimno, ukoliko prodavatelj to prihvati temeljem dogovora s kupcem, komunikacija može biti telefonska ili putem telefaksa.

 

OSTALE PREDUGOVORNE OBAVIJESTI

1. sva roba ima odgovarajuću deklaraciju te ostalu propisanu dokumentaciju. Na zahtjev kupca mogu mu se obavijesti o robi dostaviti telefaksom ili putem elektroničke pošte ili ga se uputiti na neku od internetskih stranica koje sadrže detaljnije informacije (tehnički listovi i sl.);

2. adresa, telefonski brojevi za kontakt te druge neophodne informacije sadržane su na ovim stranicama ili Pravnim napomenama (http//grama.com.hr/pravne-napomene) ili u prilogu "Kontakt" (pristup sa dna stranice);

3. sve cijene su izražene kao maloprodajne s PDV-om, a za robu za koju propisi nalaži isticanje cijene za jedinicu mjere - cijena je izražena za jedinicu mjere i za pakiranje s PDV-om;

4. korištenje sredstava daljinske komunikacije trgovac ne naplaćuje;

5. pritužbe se podnose na način na koji se podnose pisani prigovori (http//grama.com.hr/pravne-napomene);

6. trgovac odgovara za materijalne nedostatke robe sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima;

7. za mane robe za koju je izdan jamstveni list trgovac odgovara sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima;

8. ukoliko kupac ima primjedbe ili među strankama izbije spor, a kupac je trgovcu već uputio primjedbe, trgovac će spor nastojati riješiti prvenstveno mirnim putem u razumnom roku. Izvansudsko rješavanje spora provodi se mehanizmima i sredstvima predviđenim za komunikaciju između trgovca i kupca utvrđenim ovim pravilima odnosno Pravnim napomenama. Spor rješavaju ovlaštene osobe trgovca. Kupac može koristiti pravna sredstva propisana zakonom (prijava Sudu časti, pokretanje postupka mirenja ili tužba sudu). U slučaju sudskog spora, mjesno nadležan je sud prema sjedištu trgovca te tu nadležnost kupac prihvaća stupanjem u poslovni odnos s trgovcem;

9. ove odredbe sastavni su dio svakog ugovora o prodaji. 

 

PRAVO NA JEDNOSTRANI OTKAZ UGOVORA (ODUSTANAK, PRAVO POVLAČENJA)

Kupac može jednostrano otkazati (raskinuti) ugovor o prodaji na daljinu, bez navođenja razloga, u roku od 14 dana od dana primitka robe. Otkaz se upućuje na alektroničku adresu trgovca putem kontakt forme sa stranice "Kontakt" odnosno na info@grama-trgovina.com ili korištenjem Obrasca za jednostrani raskid ugovora (dolje).

 

Obrazac za jednostrani raskid ugovora. 

 

Rok za otkaz počinje teći od dana primitka robe ili zadnjeg komada naručene robe (šarže) istom narudžbom. U slučaju sporazuma o redovitoj isporuci robe tijekom određenog razdoblja, rok počinje teči od dana primitka prvog proizvoda.

 

OBVEZE KUPCA ZA VRIJEME ROKA PROMIŠLJANJA

Tijekom razdoblja od dana primitka robe do dana otkaza ugovora, kupac se je dužan brinuti no robi i pakiranju. 

Robu mora vratiti u istom stanju u kojem ju je primio tj. ona mora biti potpuna (cjelovita), neoštećena i u originalnoj i neotvorenoj ambalaži. Kod toga vrijedi načelo koje vrijedi i za kupnju u trgovini, a to znači da kupac može samo pregledavati robu bez otvaranja ambalaže.

 

OBVEZE KUPCA

U slučaju otkaza ugovora slučaju kupac snosi troškove dostave i povrata robe te eventualno umanjenja vrijednosti robe ili oštećenja ambalaže (razumni dio cijene) o čemu će primiti fakturu. Prodavatelj će potvrditi primitak otkaza u zakonskom roku. 

Kupac je dužan vratiti robu sa svim isporučenim dijelovima i pratećim priborom te u originalnom stanju i originalnoj neoštećenoj ambalaži (neotvoreni proizvod). Rizik i teret dokazivanja za ispravno i pravodobno ostvarivanje prava je na teret kupca.

Troškove povrata snosi kupac.

Kupac je dužan vratiti robu prodavatelju odmah ili člim prije je to moguće, a najkasnije u roku od 14 dana od dana obavijesti da se otkaz uvažava. 

 

OBVEZE PRODAVATELJA

Prodavatelj će potvrdu o primitku izjave o otkazu kupcu p oslati odmah ili u razumnom roku.

Prodavatelj nadoknađuje sva plaćanja koja su primljena od kupca u roku od 14 dana od dana primljenog otkaza i svih potrebnih obavijesti za nesmetan prijenos sredstava (broj računa i dr.). 

Prodavatelj ne vrši povrat u gotovom novcu. 

Ukoliko je kupac odabrao skuplji način isporuke od standardne, prodavatelj neće nadoknaditi dodatne troškove.

 

ISKLJUČENJE PRAVA NA JEDNOSTRANI OTKAZ UGOVORA 

Kupac nema pravo na otkaz ugovora u slučaju:

- da je roba izrađena po njegovoj specifikaciji ili je njemu prilagođena, osobito dječja igrališta kod kojih se drvo posebno priprema

- da se radi o lako pokvarljivoj robi ili kojoj brzo istječe rok uporabe,

- da je roba zapečaćena pa se ne može vratiti iz zdravstvenih ili higijenskih zahtjeva,

- da se radi o robi s cijenom podložnoj fluktuacijija na financijskom tržištu na koje prodavatelj nema utjecaja,

- prodaje na javnoj dražbi.

 

PRAVNA PRAVILA – UVJETI PRODAJE I ISPORUKE

Na odnose prodavatelja i kupca odnose se i druga pravna pravila objavljena na stranici pravne napomene kao i posebna pravila koja prate sam proizvod. U tim pravilima sadržane norme sastavni su dio pravnog posla zaključenog između prodavatelja i kupca, osim ukoliko nisu u suprotnosti s ovim uvjetima.

 

POSEBNI UVJETI I JAMSTVA

Roba je namijenjena samo za osobnu uporabu te uporabu pod posebnim uvjetima navedenim u opisu proizvoda ili uputstvima uz proizvod.

Roba nije prehrambeni proizvod.

Prodavatelj nije dogovoran za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem proizvoda. Prodavatelj ni u kom slučaju ne dogovara za bilo kakvu izravnu, posljedičnu, slučajnu, neizravnu ili posebnu štetu, čak i ako mu je bilo poznato da je moguće da ona nastane.

Upozorenja:

- samo za osobnu uporabu,

- uporaba po posebnim uvjetima i ograničenjima,

- nije prehrambeni proizvod.

Prodavatelj jamči da je roba u skladu s ugovorom, specifikacijama navedenim u ponudi, s razumnim zahtjevima upotrebljivosti/ili pouzdanosti te u skladu s postojećim propisima na dan sklapanja ugovora o prodaji. 

 

VAŽENJE UGOVORA

Ugovor se smatra ugovorom zaključenim na određeno vrijeme i ne može se utomatski produljiti ili obnoviti na neodređeno vrijeme.

 

IZMJENE I DOPUNE PRAVILA

Tvornica stočne hrane d.d. ima pravo u svako vrijeme mijenjati ova i druga pravila poslovanja. Izmjene će se objaviti na web stranicama PC Gra-ma Čakovec i vrijede od trenutka objave.

 

KONTAKT I PRIGOVORI

Kontakti (opće naravi) s prodavateljem mogu se ostvariti preko naznačene e-mail adrese kontakt i objavljenih brojeva telefona i telefaksa. Na isti način prodavatelju se dostavljaju i prigovori, detaljnije na pravne napomene.

 

SUDSKA NADLEŽNOST U SLUČAJU SPORA

Za slučaj spora kupac prihvaća nadležnost suda prema mjestu sjedišta trgovca.

 

U Čakovcu, 05. travnja 2014. (zadnja izmjena)

Tvornica stočne hrane d.d. Čakovec